Mazagrande | ochutnej #zvědavost

Sex se mnou je jako Mazagrande

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Čokoláda, Spálený olej i krevetí mozečky

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Dolů se nekoukej

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Sleduj expedici mazagrande

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Petr Hricko

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Jiří Charvát

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Adam Ondra

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Tereza Sychrová

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Hranice

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Zvědavost

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Kombinování

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Dotkni se slunce
jako Kubajsz!

Od perfektní fotky tě dělí 7 kroků

Jeden z fenoménů, které válcujou Instagram, je “chytání slunce”. Vypadá jednoduše: stačí natáhnout ruku k ohnivé kouli, dotknout se jí prsty a zvěčnit krásnou hvězdičku s několika paprsky. I když je to populární druh fotky, málokdo ví, jak při focení postupovat. Proto se s vámi podělím o svůj recept.

#1: Nachystej si nádobíčko
Příprava na focení začíná už doma. Ideální na takový lov slunce je širokoúhlý objektiv s co nejkvalitnější optikou. Zásadní je také naprosto čistý čip, protože slunce se fotí na vysoké clony, při kterých vylejzají nečistoty. Já mám na chytání slunce nejraději objektiv Sony FE 16-35/2,8 GM nebo Zeiss Loxia 2,8/21.

#2: Zkontroluj rosničky
Bez sluníčka na obloze se slunce blbě chytá, že jo. Při plánování focení určitě koukněte na předpověď počasí. Pro jistotu doporučuju malý obětní rituál a poctivý pomodlení k přírodním božstvům. Na oltář většinou pokládám dvě plechovky zvědavosti. Vždycky do rána zmizí.

#3: Zapomeň na peřinu nebo večerní pivo
Nejvhodnější pro focení je východ nebo západ kvůli tomu, že slunce je nízko na obloze a vy dostanete do záběru také krajinu. Tím fotografie dostane unikátní vzhled a něco navíc, než jen modrou oblohu se sluníčkem. V případě východů sluníčka je potřeba počítat s tím, že si přivstanete. Při západu se naopak do postele dostanete dost pozdě. A pokud jste opravdoví fajnšmekři, můžete zkusit východ i západ během jediného dne. Abyste večer neryli obličejem v zemi, přibalte si s sebou pořádnou dávku energie.

#4: Opij se kyslíkem

Příjemným bonusem honby za fotkou je chill v přírodě. Užívám si samotu a křupání sněhu nebo šustění listí pod nohama. I kdyby mi ve finiši fotka nevyšla podle mých představ, je pro mě ta cesta skvělým relaxem. Zapněte si na mobilu režim letadlo a nasajte vůni lesa. Vypláchnete si hlavu líp než během páteční noci.

#5: Nespal svou šanci na hezkou fotku

Samotné chytání je ta nejzábavnější část. Je potřeba nastavit správně fotoaparát, ideálně:

  • clona mezi f/13 – f/18
  • co nejnižší ISO
  • expozici mezi -0,7EV až -0,3EV.

Čas závěrky nechávám dopočítat podle aktuálních podmínek. Chytání sluníčka můžete okořenit tím, že ho nebudete chytat jen mezi prsty, ale použijete plechovku nebo dírku v lístku atd. Čím originálnější fotka bude, tím víc srdíček vás čeká. Paprsky kolem slunce vylézají právě díky tomu, že se vám slunce povede za něco schovat. Pokud máte kvalitní objektiv, mohou vylézt i samy o sobě, ale to už není taková zábava.

#6: Pomoc kráse na svět

Editování už se odvíjí od vašeho vkusu a preferencí. Já používám Lightroom a většinou své presety, abych si aspoň trochu urychlil práci.

#6: Ukaž se (mi)
Svoje úlovky si nenechávejte jen pro sebe! Sdílení s komunitou je dobrá cesta pro rychlé získání feedbacku i výměnu názorů a zkušeností. Budu rád, když vyzkoušíte můj návod a pak mě v příspěvku označíte, abych se podíval, jak vám to jde. Lovu & zvědavosti zdar!

Rádi bychom ti poskytli ze stránek co nejlepší zážitek, o nich to totiž přece v životě je.
Stisknutím tlačítka „OK“ souhlasíš s tím, abychom ti poskytovali smysluplné a užitečné služby na základě tvých údajů o sledování.