Dolů se nekoukej

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Sleduj expedici mazagrande

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Petr Hricko

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Jiří Charvát

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Adam Ondra

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Fotky nejsou jen o pomíjivé kráse

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Akce

Všechny akce

Sex se mnou je jako Mazagrande

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Tereza Sychrová

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Hranice

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Zvědavost

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Kombinování

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Čokoláda, spálený olej
i krevetí mozečky.

Vaření s Terezou Foodlover je pořádná párty.

Jmenuju se Andrea a patřím mezi čtyři účastníky Expedice Mazagrande. Ostatní mají první kus cesty s Adamem Ondrou za sebou, já o něj bohužel přišla kvůli kurzu surfingu. O to víc se těším na další tři soboty!

Po dlouhém dni na mě čeká doma balíček.

Rozbaluju ho a hltám řádky pozvánky na Expedici Mazagrande. Program soboty se nedozvím ani z dopisu, jedinou nápovědou je vařečka. Mám radost, že se s Terezou Sychrovou, autorkou blogu Foodlover.cz, luxusně najíme. A taky obavy ze svých kulinářských dovedností, které musím předvést. Sraz máme až v 15:30 na hlavním nádraží. Přicházím k ceduli Mazagrande a hned mám před obličejem kameru. Moje první obranná reakce je smích. Ještě dlouho poté si na ní zvykám a při každém záběru na mě mi vykouzlí úsměv na rtech. To už ale projíždíme Prahou a seznamuji se s ostatními výherci. Zajímá mě, jak proběhla minulá akce. Před námi se brzo objevuje kuchařská škola. Vcházíme dovnitř a potkávám další mladé lidi, mezi nimi i Terezu, jejíž vášní je kombinování nejrůznějších chutí.

Jsem napjatá jak kšandy, co budeme vařit.

Tereza nám představuje dnešní menu: jarní závitky s krevetami, chilli con carne a citronové tartaletky. Po očku sleduju reakci veganky Natálie. To si moc nepochutná! Tereza ovšem počítala se všemi scénáři a má nachystané suroviny pro veganské alternativy. Začínáme s hlavním chodem, rozdělujeme se na tým "maso" a "nemaso" a startujeme tak nepsanou soutěž o to, čí gastronomické umění sklidí větší úspěch. Já jsem v "masové" dvojici s Markem, který vypadá víc ztraceně než já. Myslela jsem si, že chilli con carne znám z domova, ale Terezy recept mě vyvedl z omylu. Skořici ani čokoládu jsem nikdy nepoužila. Krájíme cibulku, papriku a mrkev. Ze soustředění nás vytrhne pekelný smrad – zapomněli jsme na olej a ten se spálil. Začínáme znovu a lépe s novým hrncem. Zatímco chilli con carne bublá na plotně, pokračujeme krevetovými závitky. Nikdy předtím jsem čerstvé syrové krevety neměla v ruce, natož je kuchat? Moc se k tomu nemám, připadají mi slizké.

Zato Marek odhalí svůj chirurgický talent.

Nebojí se toho a zbavuje krevety střívek a hlaviček (i když u toho často omylem řízne do mozečku, který pak vyteče). Natálka takové nechutnosti s tofu nezažívá. Připravujeme vaječné omelety, které krájíme na proužky a balíme je s nudlemi a do růžova udělanými krevetami do rýžového papíru. Tereza pro nás připravuje tři druhy omáček a pouštíme se do předkrmu. Před hlavním chodem si ještě umícháme několik alkoholických Mazagrande koktejlů. Začínáme s Mazagrande Spritzem, pokračujeme klasickým portugalským mazagranem. Naše večeře se zvrhne do pěkné párty, jestli máme tohle všechno vypít! K hlavnímu chodu se vracíme v té nejlepší náladě. Po našem masovém chilli con carne se jen zapráší, z čehož mám upřímnou radost. Zas tak špatní kuchaři s Markem nejsme. Pochválit musím i konkurenční variantu s batátami a sójovým tempehem. Jsme překvapení, jak rozdílně obě verze stejného jídla můžou chutnat.

Na poslední chod se těším nejvíc, protože sladké miluji.

Malé formičky vyložíme křehkým těstem, propícháme ho vidličkou a zatížíme čočkou. Během pečení připravujeme krém z citrónové kůry, šťávy a smetany. Vynikající chuť citronových tartaletek doplňuje třetí drink, Mazagrande Irish Coffee. Mňam! Nad prázdnými talíři pokračujeme v debatě a já si uvědomuju, že jsem dnešek přežila bez úhony a můžu se těšit na další utajenou expedici. Tak zas za týden ahoj!